13,2 milliárd Tatabányának

Tatabánya gazdasági társaságai, vállalkozásai a Városházán kaphattak tájékoztató a 2014-2020 uniós költségvetési ciklus fejlesztési támogatásairól. Másnap Rákossy Balázs és Glattfelder Béla államtitkárok tárgyaltak Schmidt Csaba polgármesterrel.

Tatabánya és a térség meghatározó gazdasági szereplői a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban elérhető fejlesztési támogatásokról és lehetőségekről hallhattak előadásokat az önkormányzat Gazdaságfejlesztő Szervezetének szervezésében május 6-án. A nagyszámú érdeklődőknek Schmidt Csaba polgármester, Tatabánya Integrált Területi programját mutatta be. A kormányzat 2014 és 2020 között 13,2 milliárd forint forrást biztosít Tatabányának fejlesztési elképzelései megvalósítására: út- és közösségi, valamintkerékpáros közlekedésfejlesztésre, a közszolgáltatások bővítésére, gazdaságfejlesztési projektekre, foglalkoztatás növelő szolgáltatások fejlesztésére, azaz Tatabánya további fejlődéséhez szükséges versenyképes háttér biztosítására.

A tájékoztatón Essősy Ákos, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. üzletfejlesztési igazgatója az előttünk álló öt év uniós pályázati lehetőségeit mutatta be. Mizser Zoltán, az EXIM bank regionális képviseletvezetője a hazai exportáló vállalkozások támogatási lehetőségeiről beszélt.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár előadásában hangsúlyozta: a hazai vállalkozásoknak a következő ciklusban 12 ezer milliárd forintos keret áll rendelkezésére munkahelyteremtő és a gazdasági növekedést szolgáló fejlesztési elképzeléseik megvalósítására. A 2014-2020 közötti időszakban a kormány jelentős változásokat vezet be a fejlesztési forrásokkal kapcsolatban. Az uniós források új pályázati szakaszában szigorodnak a pályázati lehetőségek, de egyszerűsített lesz a pályázati eljárás. Nagy hangsúlyt kap az innováció.

Csepreghy Nándor kiemelte: a kormány továbbra is a lokálpatriotizmust részesíti előnyben és kiáll a hazai vállalkozások mellett. A támogatások középpontjába a helyi gazdaságok és vállalatok, a kis- és középvállalkozások kerülnek. A jövőben azok a vállalkozások, projektek kaphatnak uniós támogatást, amelyek munkahelyeket teremtenek, eredményt tudnak felmutatni és a gazdasági növekedést szolgálják.

Május 7-én Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár és Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár érkezett a Városházára, hogy Schmidt Csaba polgármesterrel egyeztessenek a következő öt év elképzeléseiről és a kormányzat elvárásairól.