Az Egészség Világnapja

Az Idősügyi Tanács és civilszervezetek véleményének kikérését, az érintett korosztály egészségügyi állapotának javítását és a közösségi kapcsolatok javítását sorolta a legfontosabb feladatok közé Bereznai Csaba alpolgármester az idei Egészség Világnapja alkalmából tartott városházi tájékoztatóján, amelynek témája „A tevékeny időskor egészséges éveket ad” volt.

Az alpolgármester elmondta, hogy Magyarországon mára minden ötödik ember betöltötte 60. életévét, arányuk elérte a 20 százalékot, számszerűen ez 2 millió lakost jelent. Tatabányán jelenleg az 50 év felettiek aránya 36 százalékos, vagyis 26 ezer ember. Az is kiderült, hogy a város népmozgalmi adatainak alakulását a lassú fogyás jellemzi.

Bereznai Csabától megtudtuk, hogy az önkormányzat felmérést készített a városban élő időskorúak helyzetéről, hogy átfogó képet alkothasson életkörülményeikről és ezzel is segítse egy célzott, hatékony idősügyi stratégia megalkotását.

Szénásiné Somorjai Timea ismertette, hogy a kutatás az 50 év felettiek 2,5 százalékát érintette, így reprezentatív eredményeket kaptak. A kérdőív több téma köré csoportosította a kérdéseket: demográfiai adatok, lakáshelyzet, munka és szabadidő, káros szokások és az egészség alakulása, valamint a társas kapcsolatok erőssége.

Az is megállapítható az anyagból, hogy a szociális szolgáltatások rendszere jól működik a városban: az alapellátás keretén belül az arra rászoruló idősek szociális étkeztetésben részesülhetnek, valamint várja őket a város több pontján az idősklubok és a nyugdíjas klubok hálózata. Az egészségügyi szolgáltatásokat a város alapellátás keretében, valamint szakellátások tekintetében a kórház révén biztosítja. Ezen felül az időseknek lehetőségük van a civil szervezetek által megszervezett szűrővizsgálatokon és életmódprogramokon részt venni, melynek keretében szakemberek segítik az idős emberek egészségmegőrzését.

A város 2012-ben csatlakozott az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségéhez, mely az idősek helyzetének jobbítását is célozza. A kutatás eredményei mutatják, hogy a városban élő 50 év felettiek mozgáshiányos életet élnek, leginkább sétálnak, vagy gyógytornára járnak. A lehetőségek széles palettáját biztosítja a város a kikapcsolódásra: úgymint uszoda, parkok, közösségi terek. A mentális állapot megőrzését, javítását szolgálja a színház, a kulturális rendezvények, hangversenyek műsorválasztéka, mely alkalmat ad az idő hasznos és tartalmas eltöltésére az idősek számára.

Bereznai Csaba kijelentette: a kutatási eredmények által feltárt helyzetkép lehetőséget ad a város vezetésének arra, hogy alapul szolgáljon egy városi idősügyi stratégia megalkotásához, melynek segítségével, felelősséggel dönthetnek az időseket érintő kérdésekben, támogatásaikat célzottan adhatják.