Diákok vetélkedtek Szent Borbála Napján

A bányászok életmódját is jól kellett ismerniük azoknak a diákoknak, akik részt vettek az idei Bányász Hagyományőrző vetélkedőn.

A Kereskedelmi Iskola, mint szervező az elméleti feladatokon túl az interaktivitásra és az érdekes feladványokra helyezte a hangsúlyt. Szücsné Posztovics Ilona polgármester, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében elmondta: “Bányász család gyermekeként én is elég jól ismerem mit köszönhet ez a város a bányászatnak; a fejlesztések, a kultúra, a sport, az egészségügy és az oktatás terén egyaránt. Hiszem, hogy - bár ma már nincs Tatabányán bányászat-, de a múlt értékeit nem elég csak őrizni és ápolni, hanem azt élővé, közkinccsé is kell tenni. Erre kínál jó alkalmat a 11. alkalommal megrendezett verseny.
Patakiné Slezák Ágnes, az iskola igazgatója és Orbánné Hancz Ágnes történelem tanár szerint fontos, hogy a fiatalok érdeklődésének megfelelően dolgozzák fel a hagyományokat. Így például az életmóddal kapcsolatban megjelentek a kor fogyasztói-, vásárlási szokásai, vagy éppen a hagyományos bányász slambuc elkészítésének módja is. A versenyzőknek egy próba-baba öltözékéből kellett kiválasztani azt az egy tárgyat, ami kakukkktojásként nem a bányász egyenruha része volt, de irányult kérdés a “bányász szendvicsre” is, ami egyszerűen zsíroskenyér volt hagymával.

Eredmények:

  • általános iskola
  1. Bányarémek (Sárberki Általános Iskola)
  2. Fekete gyémánt (Felsőgallai Széchenyi Istvánt Általános Iskola)
  3. Bányászcsajok (Sárberki Általános Iskola)
  • középiskola
  1. Fekete Gyémántok (Bárdos László Gimnázium)
  2. Bányaló (TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)
  3. Kobak (TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)