Doni Hősök Emléknapja

Vasárnap 15:00 órakor a Bánhidai II. Világháborús emlékműnél („Két kard” emlékmű, Tatabánya, Kossuth Lajos utca - körforgalom) a Don-i Urivi csatában elhunyt hősi halottakra emlékezünk.

Több mint százezer elesett katonára emlékezik az ország: 77 évvel ezelőtt történt a doni katasztrófa. A szovjet hadsereg támadása miatt a II. magyar hadsereg körülbelül fele veszett oda.

1943. január 12-én törték át a szovjetek az urivi hídfőnél a magyar vonalakat. Akkor a németek követelésére körülbelül kétszázezer fős magyar hadsereg harcolt a Szovjetunióban, főleg Sztálingrádtól észak-keletre. A magyarok hiába kapták meg az akkori legjobb itthoni hadi felszerelést, a túlerővel és a fejlettebb technikával szemben csak pár napig tudtak ellenállni.

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata tisztelettel meghívja 2020. január 12-én, vasárnap 15:00 órára a Bánhidai II. Világháborús emlékműhöz („Két kard” emlékmű, Tatabánya, Kossuth Lajos utca - körforgalom) a Don-i Urivi csatában elhunyt hősi halottak emlékére rendezendő megemlékezésre.