Glodán Valéria 90 éves! – Isten éltesse sokáig!

A szeretet hangja messzire szárnyal- tartja a mondás. Igaz ez Glodán Valéria estében is akinek tiszta, messze csengő hangjára a zenét kedvelő tatabányaiak közül sokan emlékezhetnek. A gyönyörű hangú 1958-ban lvovi konzervatóriumban végzett 1928. október 30-án született énekesnőt 90. születésnapja alkalmából köszöntötte John Katalin alpolgármester asszony 2018. október 29-én.

Glodán Valéria Kárpátaljáról, Ungvárról származik. Kiss Valéria néven született, magyar családban. Magyarságára mindig büszke volt, őrizte hagyományait, a családját ért nehézségek ellenére is. Szüleitől vagyonukat elkobozták, származása miatt sokáig ő sem tanulhatott egyetemen. Konzervatóriumi tanulmányait követően énekesnőként dolgozott Ungváron. Magyar dalokat, operetteket énekelt, sokat turnézott a Szovjetunióban. A magyar kultúra ápolását mindig küldetésként végezte.

Később a szépkorú tanítani kezdett az ungvári zene szakiskolában, ahol az érettségi után jelentkezett diákokat készítette fel 4 év alatt a konzervatóriumi tanulmányokra. Legsikeresebb tanítványa a Bécsi Operaház tagja is volt. A tanítás mellett fontosnak érezte a szereplést is, ezért tagja volt Ungváron a helyi magyar kórusnak, diákjaival évente koncertet rendezett, amelyeken ő maga is fellépett. Az ungvári magyar kulturális rendezvények és az 1980-as évek végén alakult Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség rendezvényeinek állandó fellépője volt. Férjével a Szövetség alapító tagjai voltak.

Két gyermekük született. Leányukat követve 1992-ben költöztek Tatabányára, immár nyugdíjasként. Itt ismerkedett meg Saltzer Gézával, aki az alakuló Madrigálkórusba hívta, ahol közel 10 évig énekelt. A Madrigálkórusnak köszönhetően beutazta Európát és nagyon szerettt énekelni, együtt lenni kollégákkal és diákokkal. Családjával, férjével otthonra leltek Tatabányán. A Bánhidai Református gyülekezet tagja, amíg egészsége engedte, templomba is járt, csengő hangjára ott is sokan emlékeznek még.

45 évig éltek férjével boldog házasságban, két gyermeket neveltek fel, akik szintén Tatabányán élnek. Két unokája van. A család mindig nagyon fontos szerepet játszott életében. Családi összetartó ereje példa értékű, sokáig levelezett a közel és távol élő rokonokkal, valamint baráti társaságuk is összetartó volt. 8 éve megözvegyült, 3 éve él a tatabányai Nefelejcs Ápolási Intézetben, ahol családja naponta látogatja, gondoskodik róla.

Néhány éve a modern kor technikájának és egy egykori ungvári újságírónak köszönhetően egy 1968-as rádiófelvételről a youtube csatornán máig hallható szívbemarkolóan gyönyörű énekhangja.

Kívánjuk, hogy még sok boldog évet tölthessen el szerető családja körében!