Isten éltesse Marika nénit!

Nánási Andrásné, Marika nénit 90-dik születésnapja alkalmából otthonába kereste fel és köszöntötte Bereznai Csaba alpolgármester úr, aki e jeles nap alkalmából az ünnepelt részére emléklapot, és ajándékkosarat adott át.

Marika néni 1929. 09. 08-án született Győrasszonyfán, összesen 8-an voltak testvérek. A két legidősebb testvére a II. világháborúban vesztette életét, a többi testvére sem él már. Sokat mesélt családjának az asszonyfai időkről, látta ahogyan az ottani zsidókat elhurcolták, ahogyan a környező településekre – főként Győrre – harci repülők láncos bombákat dobtak. Van története egy hozzájuk betévedt orosz katonáról és arra is emlékszik, amikor a TSZ-ek megalakultak. Ő már gyermekkorában is sokat segített a földeken, hordta a tejet a csarnokba eladásra, 16 éves korában már Győrben dolgozott a fonodában, amint nagyon szeretett.

Az egyik nővére és annak férje, - aki szintén győrasszonyfai volt - jöttek előszőr Tatabányára. Sajnos nővérének férje egy bányaszerencsétlenségben meghalt. Marika néni 1953-ban érkezett utánuk Tatabányára. Első férjétől 1956-ban született lánya Marika, azonban a férje már 1956-ban elhagyta az országot, többé nem találkoztak. Második férjétől Nánási Andrástól 1965-ben született fia, Zsolt. A fiú 5 éves volt, amikor szülei elváltak, de volt férje haláláig 1979-ig tartották a kapcsolatot.

A következő munkahelye a 18. sz. Volán volt. Először a társaság felsőgallai épületében takarított, majd a cég Csaba utcába való költözése után raktáros lett. Gyakran emlegeti ezeket az éveket is, ismerte az összes buszsofört, és az összes alkatrészt, amik a buszok javításához kellettek. Innen ment nyugdíjba 35 évvel ezelőtt, 55 éves korában, de még azt követően is 10 évig dolgozott, utoljára a „Gerecse házban” takarított, mikor az még munkásszálló volt.

Marika néni régebben hímezgetett, de már régen felhagyott ezzel az időtöltéssel, sajnos bal szemére már egyáltalán nem lát és a hallása sem tökéletes már. Nagyon adakozó, önzetlen és jólelkű. Imádja a gyermekeit, az unokáit, a dédunokákat, vejét, menyét.

Alpolgármester úr az ünnepelt családja körében kívánt Marika néninek nagyon boldog születésnapot és minden jót az elkövetkezendő évekre.