Megújul a Kertvárosi Bölcsőde

Sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően az idei évben további két bölcsőde újulhat meg Tatabányán – ezúttal Kertvárosban, illetve Sárberekben.

A kertvárosi intézményben már meg is kezdte a kivitelezési munkákat a Száfián és Társa Kft. A következő öt hónap során 99.897.000 forintos európai uniós támogatás segítségével valósulnak meg az infrastrukturális és szakmai fejlesztések, melyek részleteiről Schmidt Csaba polgármester, Pataki Zoltánné, a városrész önkormányzati képviselője és Bencsik János országgyűlési képviselő számolt be.

Az 1960-as évek végén épült, jelenleg 48 kisgyermeket ellátó, négy csoporttal működő Kertvárosi Bölcsőde komplex felújításon esik át az uniós forrásnak köszönhetően. Az energetikai, elektromos, gépészeti és hőszigetelési beavatkozásokon túl eszközbeszerzésre is lehetőség nyílik: lecserélik az elavult bútorokat, új beépített szekrényeket, öltözőszekrényeket, illetve pelenkázókat szereznek be. Lesznek nagymozgást fejlesztő új eszközei is (például tornapad, trambulin) a bölcsődének, melyek elősegítik a mozgásformák biztonságos végrehajtását, hozzájárulnak a testtudatosság és a lateralitás fejlesztéséhez, segítik a gyermekek alapmozgásának kialakulását.

A Bölcsődefejlesztés Tatabányán II. – Kertvárosi Bölcsőde elnevezésű, TOP-6.2.1-16-TB1-2017-00003 azonosítószámú projekt kiemelt céljainak egyike a családbarát, munkába állást segítő – különös tekintettel a 0-3 éves korosztály bölcsődei elhelyezését biztosító – intézmények, közszolgáltatások fejlesztése, minőségi megújítása, ütemezett megvalósítása. Cél, hogy a kínált szolgáltatás magasabb szinten jelenjen meg, és biztosítsa az intézmény szakmai tematikájában megfogalmazottakat. A tervezett beavatkozás egyidejűleg közvetetten hozzájárul a célcsoport (gyermekek, gondozók) családjának támogatásához, továbbá lehetőséget teremt a korai munkába álláshoz, segíti a szülők mielőbbi visszatérését a munka világába. A fejlesztés külön figyel a szegényebb családokra, a hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő közösségekre, tekintve, hogy különösen a kisgyermekkorban megjelenő minőségi nevelés az egyik leghatékonyabb eszköz a társadalmi különbségek, a kirekesztettség generációkon átívelő megjelenésének, állandósulásának megakadályozására. Fontos cél, hogy a megvalósuló fejlesztés az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva csökkentse a hozzáférhetőség területi különbségeit, megteremtse az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit, biztosítva ezzel a minőségi szolgáltatásokhoz való – kirekesztés nélküli – hozzáférést.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.