Nusi néni 95 éves - Isten éltesse!

Somhegyi Antalné Alsógallán született és a mai napig is ott él szeretett családja körében.

A háztartás és a ház körüli kerti munkák, az állatok gondozása töltötte be életét. Egy lány gyermekük született. Férje haláláig 55 felejthetetlen évet éltek együtt házasságban. Nusi néni mosolygó szemekkel beszélt arról, hogy milyen közel volt a szerelem mindig is az életében, mert férje az utca másik felén az ő otthonukkal szemben lakott. 1941. június elején az Alsógallai Szent Gál templomban, ahol az esküvőt tervezték, épp felújítás volt. Az alsógallai emberek összefogásának köszönhetően szűk térben, de mégis a fő oltár előtt fogadhattak örök hűséget egymásnak. A kezdet nem volt egyszerű. A június eleji esküvő után szeptemberben már be is vitték katonának férjét. Nagy megpróbáltatás volt mindkettőjük számára az évekig tartó katonaság és a munkaszolgálat. Jövedelmük nem volt, csak az, amit gazdálkodtak, 40 sor szőlő, gyümölcsfák és a konyhakert. A Szépkorú elcsendesedve idézi szülei szavait:

„Aki spórolt annak mindenre jutott, aki nem spórolt annak nem jutott semmire.” John Katalin alpolgármester asszony kérdésére, hogy mi volt a legszebb nap az életében, Nusi néni gondolkodás nélkül felel, tisztán emlékezve még a pontos dátumra is:

„1941. december 24., Szenteste. Férjemről hónapokig nem tudtam semmit, és ezen a napon újra együtt lehettünk. A legszebb karácsony, amit valaha megéltem.”

Férje a munkaszolgálatból hazatérve a Tatabányai Bányagépgyárban helyezkedett el, gépi forgácsoló és szerszámkészítő szakmában, amely a fő profilja a mai napig a családi vállalkozásuknak, melyben egyetlen fiú dédunokája is dolgozik. A hagyományok tisztelése és egymás szeretete mellé a Szépkorú ezeket a gondolatokat osztotta meg velünk: „Aki nem hagyja el a Jóistent és imáival hozzá fordul, az él teljes életet és azt az Isten sem hagyja el.”