Reiter Rudolf 90 éves! – Isten éltesse sokáig!

Reiter Rudolfot köszöntötte 90. születésnapja alkalmából Tatabánya Önkormányzatának nevében Bereznai Csaba alpolgármester úr 2018. július 17-én.

Az óbudai születésű szépkorú családja körében fogadta vendégeit. Elmesélte, hogy 2-3 éves korában költöztek Tatabányára, ahol azóta is él. A 6-os telepen nőtt fel, szép, nagy család nyolcadik gyermekeként szeretetben. Kilencen voltak testvérek. Bár mára csak egy testvére maradt, mindegyikük itt gyerekeskedett és itt is élte le az életét Tatabányán.

Reiter Rudolf történeteiben egy régi kor Tatabányáját elevenítette fel. A hatos telepi iskolába járt. Iskoláit kijárva - bár eredeti szakmája fodrász volt -, hogy a katonai behívót elkerülje, a bányához szegődött. Először a 6-os, majd a XIV-es aknánál kőhajtóként teljesített szolgálatot. Elkötelezettségét mutatja, hogy 30 évig tartott ez a menekülésnek szánt szolgálat. 1970-ben érdemes és eredményes munkával eltöltött szolgálati ideje elismeréséül Bányász Szolgálati Érdemérem arany fokozatával tüntették ki, melyet büszkén mutatott meg.

Nagyon korán, 18 évesen házasodott. Feleségével ötven évig élt boldog házasságban, két gyermekük született. Öt unokája, nyolc dédunokája és két ükunokája van. Bereznai Csaba alpolgármester úr a szép, népes család történetre elmondta: Így lett hetvenezres város Tatabánya. Két ember szerelméből lett tizenhét boldog ember.

A családszerető édesapa mindig segítette övéit, fiával szívesen horgászott. Minden érdekelte, mindent megfigyelt, és mindent könnyen elsajátított. Őt a villany se rázza meg - mondta.

Felesége betegsége miatt megtanult főzni is, és bármit elkészít. Két éve még egy disznót is szétbontott egyedül - mesélte nevetve. Feleségét, Sipos Juliannát tíz évig gondozta, 2001-ben bekövetkezett haláláig. Ahogy elmondta, már óvodába is együtt jártak ők ketten, kétszer vette feleségül, másodjára gyermekei jelenlétében, aranylakodalmuk alkalmával.

Életére visszatekintve ezt mondta: „Nem volt rossz nekünk, dolgoztunk, de jó volt.” 90 éves kora dacára ma is aktív, mozgékony, boltba, piacra jár.

Az ünnepelt szívesen és érdeklődve hallgatta Bereznai Csaba alpolgármester beszámolóját a körzet fejlesztéseivel, különösen a tervezett új piac beruházásával kapcsolatban. Nehéz lesz a népnek megszokni a változást - mondta, de ezt a mostani piacot már kinőtte a város.

Kívánjuk, hogy még sok boldog évet tölthessen el erőben és egészségben szerető családja körében!