Színes programok az Autómentes Napon

Kerékpáros felvonulás, kergebringa, slackline és segway – igazán színes programkínálattal készültek idén az Autómentes Nap szervezői. A Csónakázó-tónál rendezett családi nap keretében mindenki megtalálhatta a neki megfelelő mozgásformát.

A kerékpáros felvonulást közös zenés bemelegítés előzte meg Klemencz-Gottfried Nikoletta irányításával, majd a biciklicsengők hangjára egyszerre vágtak neki a kétféle távnak kicsik és nagyok: a kisgyerekek a tó körül mentek egy kört együtt, míg a felnőttek Bánhida és Dózsakert érintésével tértek vissza a rendezvény helyszínére.
A nap lezárása igazán látványosra sikerült: extrém triál bemutatóval szórakoztatták a megjelenteket. A Hegeshow fellépések egyedisége, hogy olyan mutatványokat láthat a közönség, melyek világszinten elismertek és egyedülállóak – ezt ezúttal Tatabányán is megcsodálhatták azok, akik kilátogattak az Autómentes Napra.
Az Európai Autómentes Nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott rendezvénysorozat, amelynek célja, hogy felhívja a városlakók figyelmét a megnövekedett autós forgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra. A kezdeményezés fontos küldetése, hogy az emberek jobban odafigyeljenek a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, illetve a közösségi-, a kerékpáros- és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.
A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó lakosokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a lakosság egészségének és életminőségének javításához.