Tatabánya Sportjáért

A Városházán rendezett díjátadó ünnepségen adták át a 2015. évi Tatabánya Sportjáért Díjat és a Földi Imre – Sportösztöndíjakat.

Az idei Tatabánya Sportjáért Díj elismerésben városunk közgyűlésének döntése alapján, Hoffer József háromszoros tízpróba magyar bajnok, a TSC edzője, a Bárdos Gimnázium testnevelő tanára, versenybíró részesült, aki a kiváló nevelő, edzői tevékenység mellett a mai napig aktívan sportol: dobó számok bajnokságán és veterán atlétikai versenyeken, súlylökésben és diszkoszvetésben versenyez.

A Földi Imre Sportösztöndíjat az előző évi eredmények alapján idén is négy kiváló tatabányai sportoló vehette át. Az ösztöndíjról szóló adományleveleket Schmidt Csaba polgármester Földi Imrével együtt adta át: Luterán Petra atlétának; Salánki Evelin cselgáncsozónak; Schmölcz Márk Xavér atlétának és Tar Sándor ökölvívónak.

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, a tatabányai sportegyesületek színeiben sportoló tehetséges fiatalok felkészülésének, versenyeztetésének segítése céljából, Földi Imre - Sportösztöndíj elnevezéssel, évi öt millió forintos pénzügyi alapot hozott létre. A Földi Imre Sportösztöndíjat az előző évi eredmények alapján évente négy sportoló nyerheti el 6-12 hónapra. A Sportösztöndíjban azok a sportolók részesülhetnek, akik olimpiai sportágban, egyéni versenyszámokban, hivatalos nemzetközi versenyen 1-6., valamint sportági szakszövetségek által rendezett hazai-országos, illetve magyar bajnokságban 1-3. helyezést értek el, és tatabányai székhelyű sportszervezettel kötött, hivatásos sportoló esetén munkaszerződéssel, amatőr sportoló esetén egyéb sportszerződéssel rendelkeznek.

 

A Tatabánya Sportjáért díj a kiemelkedő sportteljesítményt nyújtók, az elért eredményekre felkészítők, a sportpedagógia és tömegsport területén, továbbá a sport szervezésében, sporttörténeti kutatásban kimagasló eredményeket felmutató személy vagy szervezet számára adományozható.

 

Az idei díjazott, Hoffer József 1956-ban született Kapuváron, ahol az általános és középiskolai tanulmányait végezte, majd a Testnevelési Egyetemen folytatta. Kezdetben magasugróként (legjobb eredménye ekkor 196 cm volt), majd elkezdett tízpróbázni. Háromszoros tízpróba magyar bajnok, négyszeres második, háromszoros harmadik helyezést ért el (legjobb eredménye: 7861 pont), kilencszer volt válogatott, több nemzetközi versenyen húzta magára a válogatott mezt egyéni és csapatviadalokon. Egy szerencsétlen sérülés miatt nem mehetett az 1980-as Moszkvai olimpiára.

A tanári diploma megszerzése után már inkább az edzősködés került a középpontba, számtalan sikeres versenyző, többszörös magyar bajnok, válogatott versenyző került ki a kezei közül és jutott el a nemzetközi színvonalig. 1991-től a Bárdos László Gimnázium testnevelő tanáraként dolgozik, ahol számtalan gyerekkel jutottak be az Országos Diákolimpia Döntőjébe és értek el helyezéseket. 1980-tól a versenyzés mellett már edzősködik a Tatabányai Sport Clubnál. Országos versenybíróként ötödik éve elnökhelyettesi feladatkört lát el a Tatabányán rendezett Országos Serdülő Bajnokságon és aktívan részt vesz a Komárom-Esztergom megyei Diákolimpia sportrendezvényein. 50 éves korától foglalkozik a veterán sporttal. Az LSW – WTC Speciális Dobó számok bajnokságán és a veterán atlétikai versenyeken súlylökésben és diszkoszvetésben versenyzik.

Az alábbi elismerésben részesült eddig: A szabadidősport szervezése és népszerűsítése érdekében végzett munkáért; Lakossági sportért, Komárom-Esztergom Megye legeredményesebb utánpótlás edzőjeként, Kiváló nevelő munkáért, TVSZSZ tiszteletdíj a lakossági sportért, Tatabánya Megyei Jogú Várostól szakvezetői tevékenységéért, Kiemelkedő edzői tevékenységéért. Legnagyobb kitüntetései: 2000-ben a Magyar Köztársaság Elnökétől kapott Ezüst érdemkereszt, illetve 2005-ben Magyar atlétika utánpótlás neveléséért végzett kiemelkedő teljesítményért kapoti elismerő oklevél.