Tiszán innen, Dunán túl

31 produkcióval örvendeztették meg közönségüket és a háromtagú zsűrit a népdaléneklési verseny résztvevői.

Negyedik alkalommal rendezték meg a „Tiszán innen Dunán túl” elnevezésű népdaléneklési versenyt hagyományosan a Sárberki Általános Iskola tornacsarnokában. A tét az országos döntőbe jutás volt, aminek idén áprilisban a Budapesti Néprajzi Múzeum ad otthont.

Két korcsoportban - 7-8. és 9-13. évfolyam - 70 tanuló mérte össze tehetségét és tudását. Őket és a felkészítő tanárokat Turainé John Katalin alpolgármester asszony a helyszínen köszöntötte. Az alpolgármester asszony felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a népdal a magyarság egy olyan kincse, amit őriznünk, ápolnunk kell. Egy olyan csoda, amihez bármikor fordulhatunk, ami mindig emlékeztet arra, hogy honnan jöttünk és hol vannak gyökereink.

A népdaléneklési verseny szervezője Saltzer Géza ének-zene tanácsadó, a Kóta Magyar Kórus elnökségi tagja, tatabányai diákok generációit oktatta ének-zenére. A verseny kezdetekor azt mondta, nem számít, hogyan sikerül végül a produkció, mert mindenki, aki jelen van győztes. Ha a résztvevők szeretettel énekelnek, létrehoznak egy ritka, ám annál értékesebb dolgot.