Bedzin (Lengyelország)

Szinte nincs is aki ne ismerné a magyar és a lengyel nemzet tagjai közül az alábbi mondást: „Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát, vitéz, s bátor mindkettője, áldás szálljon mindkettőre!” azaz:„Polak, Wegier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki, oba zuchy, oba zwawi, niech im pan bóg blogoslawi!”,

Ez a mondás is igazolja a magyar és a lengyel nép nagyon régi és mély barátságát, mely barátságnak március 23-án még külön ünnep napja is van. A két ország parlamentje 2007-ben ezt a napot a lengyel–magyar barátság napjának nyilvánította.

Az ezer évre visszanyúló történelmi összefonódás miatt Tatabánya kiemelkedő fontosságúnak tartja a lengyelországi Bedzin városával 2000. november 11-én hivatalossá váló testvérvárosi kapcsolatot.

Bedzin Tatabányától 503.5 km távolságban, a Sziléziai fennsíkon, a Fekete Premsza folyó völgyében fekszik. Hét évszázada lakott település, mely létrejöttét követően fél évszázaddal már városi jogokat is kapott. A mintegy 60 ezer fős város lakói büszkék városuk gazdag múltjára, mely a korábbi időkben a kereskedelem és a kézműipar, valamint a bányászat és a kohászat központja volt. Mára gazdaságának szerkezete átalakult és az energetikai ipar alakult ki. Jelentősebb ipari vállatai: a Lagisza és Bedzini Hőerőmű, az Energetikai Kábelek Gyára, a Bedzini Elektroenergetikai Vállat Rt. a Bedzin Kohómű és a Prefabet vállalat.

Csakúgy, mint Tatabányán sok éven át Bedzin városában is jelentős volt a bányászat, melynek hagyományait továbbra is őrzik az itt élők. A város igekszik megóvni történelmének emlékeit, és a Nagy Kázmér király által alapított város fénykorának bizonyítékait. Belvárosában jellegzetes hegy emelkedik, gondosan helyreállított középkori várral a csúcsán. A Fekete Premsza folyó túlpartján, a középkori várral szemben a 18. században, barokk stílusban épült Mieroszewski nemesi család palotája.

Tatabánya és Bedzin testvérvárosi kapcsolatainak kialakulásában nagy szerepet játszott a Tatabányai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és az akkori Krakkói konzul, akinek segítségével jött létre a két település képviselői közötti találkozás. A két város hasonló adottságokkal, összefonódó történelmi múlttal és hagyományokkal rendelkezik.   

Bedzin testvérvárosai: Tatabánya, Izsevszk, Kaišiadorys