Nemzeti Összetartozás Napja

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából városi megemlékezést rendezett az Életfánál.

Tanúbizonyságot teszünk a közösség összetartásáról a bajban, a nemzet összetartásáról a történelem viharaiban – utalt megemlékező beszédében Szücsné Posztovics Ilona az elmúlt hónapokra Trianon 100. évfordulóján. „Június negyedike a magyar emberek szívében kétféle érzést is kelt: gyászoljuk a 100 évvel ezelőtt elcsatolt területeket, ezzel együtt ünnepeljük a nemzeti összetartozást.”

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének országos elnöksége felhívásának eleget téve száz másodperc harangszóval, száz szál fehér rózsával és száz mécsessel emlékeztek a tatabányaiak, mementóként a trianoni békeszerződés százéves évfordulójára. 
A megemlékezésen a Forgórózsa Népművészeti Központ énekesei népdalokat adtak elő.

Az emlékezés koszorúját a polgármester a történelmi Magyarország tájegységeinek viseletébe öltözött Bányász Táncegyüttes közreműködésével Bencsik János országgyűlési képviselővel együtt helyezte el.
A harangszó után Schermann Gábor lelkész a Miatyánk imát mondta el a magyar nemzet egységéért. A megemlékezés a Himnusszal zárult.
Az Életfa előtt június 18-ig látható a Trianon 100 szabadtéri kiállítás, melyet Kiss Vendel történész ajánlott a jelenlévők figyelmébe.
A Turul Emlékmű 4-én este, éjszaka piros-fehér-zöld színű megvilágítást kap.