Megújul az Arany János Óvoda

Az egész nyári szünetben nyitva tartanak a tatabányai bölcsődék és óvodák.

A vonatozó törvény két hét szünetet tesz lehetővé, de a polgármester döntése szerint ezen a nyáron ezzel a lehetőséggel nem él a város. A járvány miatt kialakult gazdasági helyzetben a szülők számára biztosítani kell a gyermekeik intézményi ellátását – mondta el Szücsné Posztovics Ilona a megújuló Arany János Óvodában tartott sajtótájékoztatón.

Az idén tehát nem azt kell igényelni, hogy a gyermek óvodába, bölcsődébe járhasson majd, hanem a távollét okát kell az intézményben jelezni a tanévben megszokott módon. Az előzetes felmérések szerint már most ötven százaléknál magasabb kihasználtságra számít az önkormányzat. Egy óvoda kivétel a nyári folyamatos ellátás alól, ez pedig az Arany János Óvoda. Itt teljeskörű felújítás kezdődött a napokban. Az intézmény egy épületben működik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonban álló, jelenleg használaton kívüli volt csecsemő otthonnal, aminek vagyonkezelője Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata. A használaton kívüli épület is megújul, új funkciót kap.

Arany Óvoda felújítása

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” című felhívás keretében 214,50 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert, melynek köszönhetően megújul az Arany János Óvoda. A projekt célja az infrastrukturális és a szakmai fejlesztés megvalósítása, de az óvoda épületének bővítésére is lehetőség nyílik. Így a jelenlegi óvodai épületrész felújítása mellett, a területének bővítése - az összekötő szárny és a használaton kívüli szárny egy részének beépítésével - valósul meg.

Fejlesztő és mozgásfejlesztő szobákat, fogadóórákra-, illetve óvodai eszközök tárolására alkalmas helyiségeket alakítanak ki. Az összekötő szárnyban gyermek mosdó, sószoba, irattár, nevelőtestületi és könyvtárszoba, kiszolgáló helyiségek létesülnek. Az új épületszárnyban tornaszoba kap helyet a hozzá tartozó eszközökkel és szertárral. Egyéni fejlesztést szolgáló speciális felszerelések beszerzésére is sor kerül. Az egész épületre vonatkozó energetikai felújítás (külső homlokzati falak, zárófödém/tető, lábazat hőszigetelése, régi nyílászárók cseréje), valamint projektarányos akadálymentesítés is része a projektnek.

Az óvoda 158 férőhelyes, ez nem változik.

Fejlesztés előtt 1.014 m2, utána 1.296,6 m2

Gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat

A volt csecsemőotthon épületében az „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Dózsakertben” projekt keretében 186,14 millió Ft vissza nem térítendő támogatással két gyermek háziorvosi praxis és két védőnői szolgálat helyszínét alakítják ki. Gyermekorvosi rendelő: 298.3 m2, védőnői szolgálat – 178.2 m2

Ezenkívül az asszisztensek munkaszobái, egy mozgáskorlátozott, valamint egy ügyfél vizesblokk, a személyzet részére öltöző és vizesblokk, illetve a minimum feltételekhez szükséges további helyiségek kapnak majd helyet. Tekintettel arra, hogy az orvosok és a védőnők is egy helyszínen párban dolgoznak, így a helyettesítésük hatékonyan megoldható.

A két párhuzamos fejlesztés kivitelezője közbeszerzései pályázat eredményeként a várpalotai székhelyű Polip 2001 Kft. A munkálatok június elején kezdődtek, fizikai befejezésének határideje: 2021.06.29.

 

Tatabánya 200 millió forintos önrészt biztosít a két projekthez.