Legfontosabb városi intézkedések a járvány megfékezésére

A koronavírus-járvány elleni védekezés megszervezése érdekében Tatabánya város is mindent elkövet a tatabányaiak védelmében.

Az elmúlt időszakban több fontos döntést is hozott a város:

-Plakátokon az információk a vészhelyzetről

Tatabánya legforgalmasabb területein, bank, posta, patika, élelmiszerbolt, pékség közelében helyeztek ki plakátokat az önkormányzat és a Tatabánya-Pont munkatársai.

(További információk)

 

- Fertőtlenítették a buszmegállókat

Fertőtlenítették a tatabányai autóbuszmegállókat - ugyanazzal a szerrel, amivel a járművek kapaszkodóit is takarítják.

(További információ)

 

-Segítséget nyújt a város a járványhelyzetben

A város segítséget nyújt a 70 év fölötti lakosoknak, amennyiben ezt igénylik. Napi egy adag étellel, bevásárlással, gyógyszer kiváltással segítik az erre rászorulókat.

Felajánlásokat, valamint önkéntesek jelentkezését is várjuk az időseknek nyújtott szolgáltatások segítéséhez.

(További információ)

(További információ 2)

(További információ 3)

 

-Olyan vállalkozók, cégek jelentkezését várja az önkormányzat, akik élelmiszer, nyersanyag házhoz szállítást vállalnak Tatabányán saját árukészletből.

A vállalkozások jelentkezését, a házhoz szállítás információit az onkentes@ph.tatabanya.hu címen várja az önkormányzat a kereskedelmi árucsoport, illetve (ha van) a vásárlás értékhatárának megjelölésével.

(További információ)

 

-Plakátokon az információk a veszélyhelyzetről

Tatabánya legforgalmasabb területein, bank, posta, patika, élelmiszerbolt, pékség közelében helyeztek ki plakátokat az önkormányzat és a Tatabánya-Pont munkatársai.

(További információ)

 

-Fertőtlenítették a tatabányai autóbuszmegállókat - ugyanazzal a szerrel, amivel a járművek kapaszkodóit is takarítják.

A forgalmasabb helyeken nagyobb gyakorisággal rendszeresíti a munkát a város.

(További információ)


-Segít a város a védőfelszerelések pótlásában is

Több vállalkozással tárgyaltunk az elmúlt napokban, közöttük megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató üzemet is felkerestünk, hogy meg tudjuk szervezni a jelenleg hiánycikknek számító védőmaszkok gyártását.

Egyszer 6 ezer db, valamint további napi 500 db újra felhasználható (fertőtleníthető) maszk elkészítéséről állapodtunk meg.

Polgármester asszony felhívta helyi nagyvállalkozók figyelmét is, hogy amennyiben módjukban áll, a társadalmi felelősségvállalás jegyében segítsenek a védőfelszerelés biztosításában.

A Coloplast Hungary Kft. ma értesített, hogy 510 db sebészeti maszkot különítettek el a város számára.

A védőmaszkok varrása folyamatban van, a folyamatosan elkészült adagok egy részét a Szent Borbála Kórház dolgozóinak szállítjuk, egy részét a saját háziorvosaink és a lakosság ellátásában résztvevő munkatársaink számára tartjuk fent.

[További információ]

 

-Nem hajtunk végre kilakoltatásokat

A járványügyi helyzetre való tekintettel Szücsné Posztovics Ilona döntése alapján a kilakoltatási moratórium lejárta (2020. április 30.) után sem hajtják végre az esedékessé váló önkormányzati lakáskiürítéseket.

Ez a döntés május 1-jétől eddig 8 db lakást, így 8 családot érint.

Ezen felül polgármester asszony megkérte munkatársait, hogy a lejáró önkormányzati bérlakásszerződések újrakötési határidejét hosszabbítsák meg, így ezzel kapcsolatban személyes ügyintézésre nem lesz szükség a járványügyi vészhelyzet ideje alatt.

Ez a döntés márciustól augusztus végéig 257 db lakásszerződést érint, így ennyi családnak nyújt könnyebbséget.

Az elmúlt napokban megjelent kormányrendelet alapján az önkormányzati fenntartású bentlakásos intézményekben kijárási tilalom lépett életbe, így a családok átmeneti otthonában és a nyugdíjas otthonokban élők is védőburokban maradnak.

[További információ]


-Március 17-től a város összes köztéri játszóterét lezárják.

[További információ]

A Tatabánya Városi Szabadidősport Szövetség a járványveszélyre való tekintettel lezárja az összes műfüves pályát, a KRESZ parkot, az Örökmozgó játszóteret és az iskolai sportpályákat.

[További információ]

 

-Március 23-tól (hétfőtől) megváltozik az óvodai ügyeleti rend.

Az ügyeletes óvoda a Szivárvány Óvoda lesz, amely a városban előzetesen felmért igények szerint látja el a gyermekeket.

A Mésztelep és VI-os telep lakosait pedig a szintén ügyeletet tartó Mésztelepi Óvoda látja el.

A város többi óvodája e két intézményen kívül hétfőtől gyermeket nem fogad, zárva tart.

Az elvitel formájában igényelt étkeztetést továbbra is biztosítjuk azok számára, akik azt írásban előzetesen kérték, de hétfőtől már nem a gyermekek saját óvodájában, hanem 5 kijelölt intézményben.

[További információ]

Március 18-tól, szerdától ügyeleti rend bevezetése mellett rendkívüli szünetet rendelt el a polgármester az óvodákban- a családok védelme, gyermekvédelmi és szociális szempontok figyelembevételével.

A bölcsődei ellátás esetében március 18-án, szerdától minden bölcsőde bezár a városban - határozatlan időre. 

Mind az iskolák, mind az óvodák esetében az étkezést továbbra is biztosítja a város - napi egy meleg ételadaggal. Minden hétköznap abban az intézményben, ahová a gyerek jár, személyesen átveheti a család az egytálétel ebédet - ehhez mindenki saját maga biztosítja az ételhordó edényt. 

(További információ)

(További információ 2)

 

-Március 16-án, hétfőtől nem lesz személyes ügyfélfogadás a Polgármesteri Hivatalban, minden ügyintézést telefonon vagy online lehet lebonyolítani.  A www.tatabanya.hu oldalon található elérhetőségeken közvetlenül érdeklődni lehet, illetve az ügyfélkapun keresztüli ügyintézésre is lehetőség van.

(További információ)

(További információ 2)

 

- A márciusban, áprilisban vagy májusban lejáró Tatabánya Kártyák érvényességét automatikusan meghosszabbítja a város. Júniustól lehet megújítani ezeket a kártyákat – a szokásos egy naptári évre, tehát a rajta szereplő lejárathoz képest 12 hónapra. Így pl. az idén április végéig érvényes kártyát jövő április végéig fogja meghosszabbítani a város attól függetlenül, hogy csak júniusban fizetik majd ki az éves díját.

(További információ)

(További információ 2)

 

- A veszélyhelyzet és az iskolák bezárása miatt rendkívüli menetrendet vezet be a T-BUSZ Kft. a tatabányai helyi közlekedésben március 16-tól.

Menetrend letöltése

A T-BUSZ járatain közvetlenül az autóbuszvezetőtől nem lehet jegyet vásárolni. Március 16-tól nem lehet felszállni az első ajtón, a jegykezelő automatákat a jármű hátsó részébe szerelték át. Az autóbuszvezetők részére a korábban biztosított kézfertőtlenítő mellé arcmaszkot is adott a szolgáltató. Az utasok egészségének védelmében naponta többször takarítják az autóbuszok belső felületeit, különös tekintettel a kapaszkodókra.

(További információ)

(További információ 2)

 

- A Vértes Agorája és valamennyi településrészi művelődési házelőzetesen meghirdetett programjait, tekintettel a vészhelyzetre – április 15-éig bezárólag – lemondja, újakat nem szervez.

-A Tatabányai Múzeum meghirdetett rendezvényei beláthatatlan ideig elmaradnak.

- A Jászai Mari Színház, Népház a kamaraszínházi előadásait lemondja.

- A vendégek biztonsága érdekében a Gyémánt Fürdő minden szolgáltatása 2020. március 14. 20 órától meghatározatlan ideig szünetel.

(További információ)

(További információ 2)

 

-Csak a gyógyszereket veszik át a rokonoktól a Szent Márton Központ, a Szent Teréz Idősek Otthona, és a Szent Margit Idősek Otthona lakói számára.

A Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények ESZI a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel az ellátottak egészsége érdekében a hozzátartozóktól csomagokat nem vesz át. Az itt élők napi öt alkalommal részesülnek étkezésben, ellátásuk zavartalan. Mecsei Ilona igazgató asszony arra kér mindenkit, hogy bízzanak meg az ápolókban, gondozókban, az itt dolgozókban. Minden, amire szüksége van a lakóknak, biztosítják számukra.

(További információ)

A Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények valamennyi intézményében a személyes ügyfélfogadás szünetel.

A Segítő Szolgálat nappali ellátása szünetel (Fogyatékkal élők napközije, Pszichiátriai betegek nappali ellátása, Demencia klub.) Az étkezést, a házi segítségnyújtást, a jelzőrendszeres segítségnyújtást továbbra is zavartalanul biztosítjuk. Új kérelmek beadása, befogadása szünetel.

Az átmeneti és tartós bentlakásos intézmények területén a látogatás szünetel, látogatási tilalom van érvényben. Kérjük a hozzátartozókat, hogy az ellátottak érdekében, egészségük védelmében ezt az intézkedést tartsák tiszteletben!

(További információ)

(További információ 2)

 

-A T-Szol Központi ügyfélszolgálati irodájában (Fő tér 18/E.) 2020. március 16-ától a személyes ügyintézés szünetel. A Fő téri iroda az intézkedés visszavonásáig zárva tart.

(További információ)

 

-A járványügyi helyzetre tekintettel és a megelőzés érdekében a József Attila Megyei és Városi Könyvtár minden szolgáltatóhelye március 16-április 30 között bezár. A kikölcsönzött dokumentumokat április 30-ig meghosszabbítják.

(További információ)

Fertőtlenítették a tatabányai autóbuszmegállókat - ugyanazzal a szerrel, amivel a járművek kapaszkodóit is takarítják.