Nemzeti Összetartozás Napja

Tatabányán az Életfa téren tartottak megemlékezést a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 2019. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 99. évfordulóján.

Maradunk.” – e gondolattal emlékezett meg Schmidt Csaba polgármester ünnepi beszédében a magyarság eredetéről, a kereszténység összekötő erejéről és a magyar nemzet egységéről Tatabányán, az Életfa téren. Beszédében felidézte, hogy gyergyószentmiklósi útja során találkozott ezzel a szóval, mely egy kopjafa felirataként szerepelt, és amely mindig emlékeztetni fog bennünket arra, hogy „Maradunk itt a Kárpát – medencében, maradunk itt az Anyagországban és maradunk a határainkon túl is.” A megemlékezésen fellépett a Bányász Táncegyüttes és az Észak-Komáromi Feszty Táncegyüttes is.
99 esztendeje írták alá Trianonban a történelmi Magyarország területének kétharmadát leválasztó trianoni békediktátumot, amit a magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikált és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdetett ki. A szerződést kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. A Nemzeti Összetartozás Napja a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap, melyet 2010-ben iktatott törvénybe az Országgyűlés. Elfogadásával az anyaország kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.  A törvény békediktátum aláírásának 90. évfordulóján, 2010. június 4-én lépett hatályba.