Természeti értékek


Tatabánya változatos földrajzi környezetben fekszik. Északon, keleten és délen a Gerecse és a Vértes hegyvonulatai határolják, nyugaton a Kisalföld peremével érintkezik. Tatabánya jelképétől, a Turul-emlékműtől erdei sétaúton lehet eljutni a Szelim barlanghoz, innen pedig rövid gyaloglás után a régi akna-toronyból készült kilátóhoz. A levegő tisztulását legjobban a hatalmas erdőterületek biztosítják. A város határában található Turul parkerdő az itt lakók felüdülésére, regenerálódására, pihenésére szolgál. Funkcionálisan szorosan összefügg ezzel a szőlőskertek és a zárt kertek fejlesztése. Geológiai ritkaságnak számít a Kő-hegy észak-déli irányú mészkővonulat töréses, 140 méteres meredek pados sziklafala.

Tatabányán keresztülfolyik az Által-ér, a vidék legnagyobb vízgyűjtője, amely itt még a Galla-patak vizével gyarapodik. A várost ligetek, parkok, fasorok teszik barátságossá. Csendes liget várja a pihenni vágyókat a Népház mellett, vele szemben a Május 1. park, amely Bányásznapkor a hagyományos vásárnak ad helyet. Újvárosban a szabadidősport központja a Jubileum park. Szomszédságában van a Millenniumi közpark a Csónakázó-tóval, amely körül kellemes sétát lehet tenni, s ahol több nagyszabású városi rendezvényt is tartanak.

A városból kivezető utak valamennyi égtáj felé gazdag látnivalókhoz, természeti értékekhez, műemlékekhez vezetik az érdeklődőket. A környező hegyek túraútvonalai, a bányaművelés során keletkezett tavak által nyújtott horgászási lehetőség sokak számára kínálnak megfelelő kikapcsolódást. Az Oroszlány felé induló útról, a kecskédi repülőtérnél fordulunk el a festői környezetben lévő majki kamalduli kolostor felé, vagy a Vértes dombjai között meghúzódó román kori vértesszentkereszti monostor és templom romjaihoz. Tatabányáról gyalog is érdemes elindulni. A Vértes hegység gazdag növény- és állatvilága vonzza ma is a turistákat. Busszal Síkvölgyre jutunk. Az itt található, mesterségesen kialakított tórendszer a horgászok paradicsoma. Síkvölgyről kiépített turista útvonalon közelíthető meg a vértesi várrendszer török háborúkban elpusztult egyik vára, a Vitányvár. Innen a turista útvonal a várrendszer egy másik tagjához, a gesztesi várhoz vezet. Útközben a Szarvas-kútnál és a Mátyás-kútnál lehet megpihenni. További kellemes kirándulási lehetőségeket kínál még Csákányos-puszta és a Mária-szakadék. A Tatabányát átszelő 100-as út újabb kirándulásokra ad lehetőséget, Vértesszőlősön át, Tata irányába.